Élesztővel nem csak szép nagyra kelt és foszlós kalácsokat, roppanós külsejű vajas kifliket, ruganyos buktákat lehet készíteni, hanem szelet sütiket, apró sütiket egyaránt.

😏Ilyenkor az élesztőt nem kelesztésre használjuk, hanem csak tésztalazításra.

Mi a különbség ilyenkor?
˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙
😏Az élesztőt ebben az esetben csak feloldjuk hideg, vagy langyos tejben, de nem futtatjuk, fel.
A tésztát csak pihentetjük, és nem kelesztjük.
1-2 dkg élesztőnél többet nem használunk ezeknél a tésztafajtáknál.

A tészta lazításakor az a cél, hogy az inkább az omlós sütikre hajazzon, mint a kalácsokra, szerkezetben, állagban egyaránt.

Mire kell ilyenkor figyelned?
˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙
😏Nem szabad túlkeleszteni a tésztát, mert akkor a sütemény elveszti a szerkezetét és morzsalékos lesz.
Ezeket a sütiket leginkább csak rövid ideig pihentetjük, vagy hűtőben hagyjuk a megfelelő állagúra lazulni.

Mi készül így?
˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙
😏A legismertebb ilyen sütemények a
pozsonyi kifli, a zserbó és a bejgli, a kókuszos csiga, a macskaszem, valamint a hókifli.

Tanuljunk együtt sütni!
Cukormázas ölelés neked!
– Meli❤️ –