Jóójóó, kicsit hatásvadász lett a cím, de valahol igaz, amit most ideírtam.
Ugyanis. A sütőpor nem csak jótékony hatással lehet a tésztádra, hanem ki is végezheti azt rendesen, főleg ha nem méred ki a mennyiséget belőle pontosan.☝️

😱De miért is?
˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙
Mert a sütőportól a tésztában széndioxid termelődik a hő és egyéb kémiai hatások következtében, ettől pedig az szépen megemelkedik.
Ám a túl sok gáztól a tésztában nagy üregek keletkeznek, ezek pedig szó szerint szétszaggatják a fehérjében keletkezett buborékokat, mert azok nem képesek egy bizonyos idő után tovább tágulni.
Azonban a széndioxid és az oxigén továbbra is jelen lesz a tésztádban.
Te nagy boldogan lesed a sütő ajtaján keresztül a sütit, hogy váóó, mekkora és ez csúcs, ám amikor kiveszed, és a tészta visszahűl, a gázok pedig eltávoznak belőle, a piskótád összerogyik és ráncos lesz, mint egy leeresztett lufi.

🤔Akkor mi a teendő?
˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙
Bizony a sütőport is ki kell mérni, mégpedig grammra pontosan.
Egy tojáshoz (tojás méretétől függetlenül, de ha lehet, akkor M-es tojással dolgozz) 1gramm!!☝️☝️☝️
A megadott mennyiség. 👈
Ennyi az, amitől a tésztád szépen megemelkedik, de nem keletkezik tőle annyi gáz, hogy az szétdurrantsa a piskótádat.

😍Tehát
˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙
3 tojáshoz 3 gramm (negyed csomag)
6 tojáshoz 6 gramm (fél csomag)
9 tojáshoz 9 gramm (háromnegyed csomag)
12 tojáshoz 12 gramm (egy csomag)
sütőport adj, természetesen, ha 12 g-os kiszerelést használsz.
A legtöbb esetben ez szokott a piskóta készítés legnagyobb hibája lenni.

☝️A sütőpor megtévesztő.
Kis mennyisége miatt hajlamosak a háziasszonyok úgy gondolni, jó, ezt már nem hagyom meg, mit számít, és zuttyantják bele a maradékot a sütibe.🤭🙈
Kérlek, hogy minden hozzávalót mérj ki pontosan, és úgy készíts sütit! 🥰

Piskótát pedig továbbra is tanuljunk együtt sütni!
Cukormázas ölelés neked!
– Meli❤️ –