Ahhoz, hogy a süteményünk dizájnja végül olyan legyen, amilyenre szeretnénk, meg kell tanulnunk azt is, hogy a különböző díszítéseket hogyan helyezzük a sütikre.

Az sem mindegy, hogy maga a sütemény hogyan van előkészítve a dekoráláshoz, hiszen ha az alapok nem megfelelőek, akkor a dekoráció sem fog sikerülni.

Azt is jó tudni, hogy a sütemény készítés melyik fázisában kerüljön egy-egy díszítés a sütire.


VIDEÓ:

Előkészítés a dekoráláshoz

A dizájn sorozat második videó leckéjében erről tanulhatsz részletesebben.

  • Legyen a sütemény megfelelően visszahűtve, hogy a dekoráció ne olvadjon meg rajta
  • Figyeljünk rá, hogy a krém és az előkészített sütemény felszíne ne legyen túl hideg, szilárd, mert így nem tapad meg rajta a dekoráció
  • A szárazabb felülteken, mint pl. a kelt tészták kevésbé tapadnak meg a krémes díszítések

Mikor kerüljön a dekoráció a sütire?

  • Kelt tésztákat a legtöbbször sütés előtt dekorálunk
  • A tészta kenése a sütés előtt történik meg
  • A legtöbb tészta esetében a dekorálás a sütemény összeállítása végén kerül fel
  • A profin dizájnolt süteményeket az összeállítás közben is díszítik, ezeket általában több darabból építik össze

Mire figyeljünk egy dekoráció esetében?

  • A különböző készen kapható dekorációs elemek nedvesség hatására elolvadhatnak, emiatt érdemes csak a fogyasztás előtt pár órával felhelyezni azokat
  • A hosszas állástól teljesen széteshetnek

Ha színezékeket használunk dekorációshoz

  • Szintén fontos, hogy a színezett krémek, főként a tejszínes alapúak rövid időn belül fogyasztásra kerüljenek, mert a színezék megfolyhat benne
  • A vajas, illetve vajas-csokis krémek jobban megtartják a színezéket

Gyümölcs dekorációk

  • A mirelit gyümölcsök a sütire helyezés után, ahogy olvadnak, levet ereszthetnek, emiatt elszínezhetik a sütemény tetejét
  • Figyelni kell arra is, mennyire lédúsak, mert a rá kerülő zselatint felhígíthatják, az pedig nem fog rajta megkötni
  • A lekvárokat, gyümölcspüréket sűrítsük be zselatinnal

A sütemények felülete

  • Legyen mindig előkészítve, kikészítés és hőmérséklet szempontjából is
  • Ha szükséges, akkor a dekorációkat rögzítsük különböző segédeszközökkel (pl. fogpiszkáló), de fogyasztás előtt jelezzük annak jelenlétét

Tanuljunk együtt dekorálni is!
Cukormázas ölelés neked!
– Meli❤ –

Következő lecke ➡