10+2 hozzávaló, ami sokáig eltartható,
és amelyekkel sok változatos süti készíthető
Az alapvető, hogy sót mindenki tart otthon (de ezért szaladj ki a konyhába és nézd meg, hogy van-e belőle itthon elég), viszont vannak még más alapanyagok is, amelyekkel rengeteg féle édes és sós sütit lehet készíteni.
👉🏻 Íme, és azt is írom hozzájuk,
hogy melyiket hogyan és meddig tárolhatod.
1.) ✔ Élesztő vagy sütőpor
A sütőpor sokáig eltartható tésztalazító, és rengeteg féle tésztát lehet vele készíteni. Linzerek, piskóták, omlós tészták, piték egyik fontos alapanyaga.
Az élesztőből a szárított változat az, ami jól eltartható.
Általában 7 g-os csomagolásban kapható, ami 5 dkg friss élesztőnek felel meg.
A felhasználását el tudod olvasni egy korábbi cikkemben is ITT.
Az eltarthatósági idejüket megtalálod a csomagoláson.
2.) ✔ Vaj vagy margarin
A legtöbb süti készítéséhez, még ha csak egy tésztát is szeretnél készíteni, szükséged lesz valamilyen zsiradékra. Vajat, vagy margarint választhatsz hozzá, kelt tésztáknál viszont kihelyettesítheted ezeket a legtöbb esetben zsírral, vagy étolajjal. Utóbbi kettő nagyon jól elvan a hűtőben, viszont a vajat és a margarint nem tudod eltartani hetekig, hiszen megavasodnak.
Azonban ez a két zsiradék fagyasztható. Mindkettőt beteheted a mélyhűtőbe, felolvadás után ugyanúgy tudsz velük dolgozni, így pedig akár hónapokra is betárolhatsz belőlük.
További ajánlott cikk a felhasználásról ITT.
3.) ✔ Tojás
Szintén kevés olyan süti létezik, pár péksüteményfajtán kívül, amibe nem teszünk tojást. A jó hír viszont, hogy a tojás fagyasztható!
Akár egészben is, de ha már erre vállalkozol, akkor érdemes szétválasztva.
Adagonként is lefagyaszthatod, pl. 2-4 tojás sárgája illetve fehérje mennyiségben, de még jobb ötlet az olyan jégkocka készítő, aminek az adagjaiban elfér egy tojásnyi sárgája illetve fehérje.
Lefagyasztás után tedd őket lezárható dobozba, vagy rakd át zacskóba és jól gumizd be, mert hajlamos átvenni a fagyóban tartott zöldségek ízét.
További ajánlott cikk a felhasználásról ITT.
4.) ✔ Citrom
Igaz, hogy a citrom egy nélkülözhető alapanyag, azonban könnyű sokáig eltartani a megfelelő előkészületekkel, így ha már benne vagy a spájzolásban, ebből is tegyél félre, nem fogod megbánni.
A citrom szintén fagyasztható.
A héját lereszelve, dobozba rakva és lezárva hónapokig eltarthatod, a levét jégkocka készítőben szintén lefagyaszthatod. A maradék részét se dobd ki, darabold fel csíkokra, vagy kockázd fel, és szintén fagyaszd le. Később teákba, szirupokba felhasználhatod.
További ajánlott cikk a tárolásról ITT.
5.) ✔ Sajt
Sok sós süti alap íze. Kapható belőle olyan márka is, ami eleve nagyon sokáig eláll, akár még hűtés nélkül is, de ha a klasszikus trappista sajtnál maradnál, akkor azt reszeld le, majd lezárt dobozban tedd a fagyasztóba. Hetekig eltartható így, és bármikor kéznél lesz, ha egy kis sajtos pogácsára vágynál.
6.) ✔ Kakaópor
Ha csokit nem is, de kakaóport érdemes tartanod otthon.
Csoki bevonatok, öntetek készíthetők belőle, illetve változatossá tudod tenni vele a tésztákat is.
Mindössze csak pár deka kakaóportól az unalmas kalács tészta is átváltozik egy újabb, jól variálható sütivé.
A kakaópor száraz, hűvös helyen eltartható, a szavatossági idejét pedig megtalálod a csomagolásán.
További ajánlott cikk a felhasználásról ITT.
7.) ✔ Pudingpor
Szintén el van a lejárati idejéig a kamra polcán, és elkészítve nagyon sok süti töltelékeként felhasználható. Sőt, akár tésztába is kerülhet belőle, apró sütiket süthetsz pl. pudingporból is.
A puding felfőzhető vízzel is vagy befőtt levével, így még változatosabb töltelékek, krémek készülhetnek belőle.
8.) ✔ Fahéj
Az egyik alapvető fűszerünk, és bár szintén mellőzhető, de azért a legtöbb sütibe csempészünk belőle egy picit.
Gyümölcsök, olajos magvak, de még tészták fűszerezésére is használhatod.
Sokáig eltartható, és nem is kell belőle sok. Jól el van egy jól záródó fűszeres üvegcsében a konyhaszekrény polcán.
9.) ✔ Rum, rumaroma
Ha szereted, akkor legyen belőle is otthon, szintén krémeket, tésztákat, töltelékeket ízesíthetsz vele.
A lejárati idejét megtalálod a csomagolásán.
10.) ✔ Olajos magvak – mák, dió, kókuszreszelék
Mindegyiket rendszeresen használjuk házi sütik készítéséhez.
Ahhoz, hogy ne avasodjon meg egyik sem, szintén beteheted a fagyasztóba.
A mákot érdemes ledarálva betenned a mélyhűtőbe, mert kiolvadás után benyirkosodik, és szinte lehetetlen úgy ledarálni.
A diót is lefagyaszthatod, akár egészben, akár ledarálva. Az egészben fagyasztott dió a fagyóból kivéve ugyanúgy ledarálható, a mákkal ellentétben nem okoz gondot a feldolgozása.
A kókuszreszeléket elég, ha kibontás után a hűtőben tartod, de figyelj azért rá, mert egy idő után ott is megavasodhat. Ha biztosra akarsz menni, akkor inkább kibontás után ezt is tedd a fagyasztóba.
További ajánlott cikk a felhasználásról ITT.
+2 alapanyag
+1.) ✔ Alma
Az alma kamrában jól eltartható, de betárolhatsz belőle akár befőttet vagy lekvárt is.
Ugyanígy vehetsz konzervként más gyümölcsből készült lekvárokat, befőtteket, jól jön a változatosság.
+2.) ✔ Krumpli
Szintén sok kelt tészta alapanyaga lehet.
Megfelelően tárolva hetekig eltartható, arra viszont figyelj, hogy ne csírázzon ki. Ha mégis megtörténik, akkor tisztítsd le, és tárold tovább vagy használd fel.
Hűtőben kicsit tovább bírja, de hideg kamrában, pincében is nagyon jól elvan, egy fontos, ne érje nedvesség és napfény, mert előbbitől megrohad, utóbbitól pedig kicsírázik.
Krumpli kerülhet pogácsába, lángosba, sós kelt tésztákba, gombócba, derelyébe, és sok étel alapanyaga is lehet.
Ami nem került a listára az a tej.
A friss tejet sajnos nem tudod sokáig eltartani, így betárolni sem jó belőle.
Esetleg ha szereted, a tartós tejjel kiválthatod, de a legtöbb sütit elkészítheted tej helyett vízzel is.
Akár krémet, tölteléket is főzhetsz tej helyett vízzel, a tésztákban szintén helyettesítheted vele, így a tej könnyen kiváltható alapanyaggá válik.
Tehát összegzésül egy kis bevásárló lista:
Élesztő, sütőpor
Vaj, margarin, zsír, étolaj
Tojás
Citrom
Sajt
Kakaópor
Pudingpor
Fahéj
Rum vagy rumaroma
Olajos magvak – mák, dió, kókuszreszelék
Alma
Krumpli
(Tej)
Nézz körül a kamrában, és töltsd fel a készleteidet, receptekkel pedig érkezem a következő napokban!
Tanuljunk együtt sütni!
Cukormázas ölelés neked!
– Meli❤ –