Ha hiszed, ha nem, a cukrász iparban és a házi sütik világában a piskóták fajtái teljesen eltérőek egymástól.

Mivel előbbinél a nagyüzemi termelés és az eltarthatóság, illetve az esztétika dominál, addig az utóbbinál az ízre és az elkészítés könnyedségére kerül a hangsúly.

Ugye egyet értesz azzal, hogy otthon nem szeret senki órákig tartó, bonyolult technikákkal készülő tésztákat készíteni.
Ezért is alakultak ki a nagyon egyszerű piskóta fajták, és lettek kicsit mások, mint a nagyüzemi rokonaik.

 

Hogy milyen különbségekre gondolok?


A kis konyhában leginkább sima piskóták készülnek, amit a cukrászat könnyű felvertnek nevez.

A következő nagy kedvenc a kevert piskóta, vagy vajas piskóta, amit a szakma nehéz felvert néven készít.

No és van a vizes piskóta még, ami a házi sütik világában például nagyon népszerű, ám a cukrászatban nem igazán felkapott tészta fajta.

A cukrász ipar ezen felül még elég sok piskótát megkülönböztet, viszont házi süti vonalon ezek nem kapnak nagy szerepet.

Általában otthon készülnek még bögrés sütik, amik szintén egy bizonyos kevert tészta fajtát képviselnek, és nagy ritkán de nekilátnak a háziasszonyok babapiskótát is készíteni, ami szintén egy külön piskóta tészta fajta.

Az idei évben ezeknek a piskótáknak a készítését tanulhatod meg itt a sütőiskolában, méghozzá úgy, hogy mindegyik fajtához kiválasztottam egy nagyon népszerű házi sütit, és annak készítésével mutatom meg neked az alapokat.

Tanuljunk együtt sütni!
Cukormázas ölelés neked!
– Meli –