A linzerek az omlós tészták csoportján belül lényegesen több zsiradékkal készülnek, mint a többi ide tartozó omlós tészta változat, így egyáltalán nem, vagy egy minimális tésztalazítót érdemes hozzá dolgoznod.
Erről írtam már egy külön cikkben is itt itt itt:
https://www.tanuljsutni.hu/zsiradek-szerepe-linzerben/
A többi omlós tésztához viszont adunk vagy sütőport esetleg szódabikarbónát, szalalkálit, vagy élesztőt.

Nézzük akkor, hogy melyiket hogyan dolgozd bele a tésztába.
˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙
🧐 A sütőpor és a szódabikarbóna a finomliszttel elkeverve, még a zsiradék összedolgozása előtt kerüljön a tésztába.
Ha utána akarod hozzáadni, nem tud egyenletesen elkeveredni benne.

🧐 A szalalkálit fel kell oldanod tejben, általában az ezzel lazított tészta receptek összetevői között mindig megtalálod a tejet.

🧐 Az élesztővel készülő omlós tészták esetében az élesztőt hideg tejben kell feloldanod, és az nem kezdhet el felfutni. Ellenkező esetben nem tudsz belőle szép vékony tésztát készíteni, a sütés végére pedig teljesen morzsalékos lesz a tészta és nagyon töredezni fog.

👉 Ha sütőporral vagy szódabikarbónával készíted a sütit azt azonnal tudod kihűlés után használni, a tészta puha marad, és nem törik.

👉 A szalalkálival sütött tészta viszont kihűléskor megkeményedik és törékennyé válik, viszont másnapra csodásan megpuhul és sokkal lazább lesz, mint a fent említett lazítókkal sütött lapok.

👉 Az élesztővel lazított tészták puhák és tényleg omlósak lesznek, és több nap után sem válnak morzsalékossá, bár nem hiszem, hogy van is esélyed ezt bármikor is kitapasztalni.

Mindhárom tésztalazítót más sütiknél használjuk, elsőt apró sütikhez, pitékhez, illetve többlapos sütikhez, a másodikat kimondottan a többlaposok készítéséhez, a harmadikat pedig bejgli, pozsonyi kifli, zserbó, flódni készítéséhez.

Tanuljunk együtt linzert és omlós sütiket sütni!
Cukormázas ölelés neked!
– Meli❤️ –