Kellett a sütibe egy fél citrom reszelt héja.
Hozzáadtam, majd betettem a hűtőbe és el is felejtkeztem róla.
2 hét múlva, mikor a hűtőt kinyitva kibukott belőle az erős aceton szag, kutatni kezdtem, hogy vajon mi ez a rettenet, amiből ez a szag árad, majd megtaláltam az elzöldült, magányosan elhagyott, félig megreszelt citromot.
😟 Te jártál már így?
No, de mi legyen akkor a citrom maradékával, hiszen azért erre a mókára elég drága mulatság!
🌟 5 tippet is hoztam, amivel a citromot „megmentheted”!
1.)⭐️ Reszeld le a héját és fagyaszd le.
A maradék héjat lereszelve akár 6 hónapig is eltarthatod a hűtőben.
Tedd egy jól záródó zacskóba, majd fagyaszd le. A citrom héjából ez után tudsz majd kisebb adagokat letörni, és használni a sütiben.
2.)⭐️ Facsard ki a levét és jégkocka tartóban fagyaszd le.
Kiváló lesz teába, illetve sütikhez egyaránt. A tartóból fagyasztás után kiszedheted és bezacskózhatod, így akár 3 hónapig is letarthatod.
3.)⭐️ Darabold fel a megmaradt külső részt, és azt is fagyaszd le.
Attól, hogy nincs héja és nincs már benne lé, még rengeteg értékes íz, és aroma megmarad a citromban, amit fel tudsz használni akár egy forralt bor, bólé, vagy a puncstorta készítéséhez. Zacskóban eltarthatod 3 hónapig ezeket is.
4.)⭐️ Készíts citromos cukrot.
A citrom megmaradt részét feldarabolva szárítsd 24 órát meleg helyen,
hogy a felesleges folyadék elpárologjon belőle, de ne legyen teljesen kemény.
Ez után egy jól záródó edénybe tegyél kristálycukrot és add hozzá a citromot is.
Zárd le, majd tedd száraz, hűvös helyre és 1-2 hét érlelés után használd fel.
Akár négyszer, ötször is után töltheted, vagy a kiszáradt citrommal együtt ledarálhatod,
és nagyon finom citromos porcukrot kapsz, amivel meghintheted a kuglófot, mákos kalácsot.
5.)⭐️ A citrom tárolása a hűtőben
A citromot úgy tudod eltartani a leghosszabb ideig, ha papír törlőkendőbe tekered be, és úgy teszed vissza a hűtőbe.
Ezzel a módszerrel nem szárad ki, így reszelhető marad a héja, illetve nem is penészesedik, mert a külsején nem csapódik le a pára.
A betekert citrom akár két hétig is megmarad ilyen frissnek a hűtőben, de azért tartsd szem előtt, hogy ne feledkezz el róla.
👉A citromot a fagyasztóban jól záródó edényben/zacskóban tárold, mert az erős illóanyagai átjárhatják azt, és átveheti az ízüket esetleg más élelmiszer.
👌 A fenti praktikákat használhatod akár 4-5 citrom együttes feldolgozásával, így folyamatosan lesz kéznél belőle még akkor is, ha épp kicsit borsosabb az ára, ez pedig bizony a nagyobb ünnepek előtt gyakran előfordul.
🍊🍋 Ezeket sz ötleteket naranccsal, mandarinnal egyaránt alkalmazhatod, ugyanúgy jól működik a többi citrusfélénél is.
Tanuljunk együtt sütni!
Cukormázas ölelés neked!
– Meli❤️ –