Kellett a sütibe egy fél citrom reszelt héja.

Hozzáadtam, majd betettem a hűtőbe és el is felejtkeztem róla.

2 hét múlva, mikor a hűtőt kinyitva kibukott belőle az erős aceton szag, kutatni kezdtem, hogy vajon mi ez a rettenet, amiből ez a szag árad, majd megtaláltam az elzöldült, magányosan elhagyott, félig megreszelt citromot.

😟 Te jártál már így?

No, de mi legyen akkor a citrom maradékával, hiszen azért erre a mókára elég drága mulatság!


🌟 5 tippet is hoztam, amivel a citromot „megmentheted”!


1.)⭐️ Reszeld le a héját és fagyaszd le.

A maradék héjat lereszelve akár 6 hónapig is eltarthatod a hűtőben.
Tedd egy jól záródó zacskóba, majd fagyaszd le. A citrom héjából ez után tudsz majd kisebb adagokat letörni, és használni a sütiben.

2.)⭐️ Facsard ki a levét és jégkocka tartóban fagyaszd le.

Kiváló lesz teába, illetve sütikhez egyaránt. A tartóból fagyasztás után kiszedheted és bezacskózhatod, így akár 3 hónapig is letarthatod.

3.)⭐️ Darabold fel a megmaradt külső részt, és azt is fagyaszd le.

Attól, hogy nincs héja és nincs már benne lé, még rengeteg értékes íz, és aroma megmarad a citromban, amit fel tudsz használni akár egy forralt bor, bólé, vagy a puncstorta készítéséhez. Zacskóban eltarthatod 3 hónapig ezeket is.

4.)⭐️ Készíts citromos cukrot.

A citrom megmaradt részét feldarabolva szárítsd 24 órát meleg helyen,
hogy a felesleges folyadék elpárologjon belőle, de ne legyen teljesen kemény.

Ez után egy jól záródó edénybe tegyél kristálycukrot és add hozzá a citromot is.

Zárd le, majd tedd száraz, hűvös helyre és 1-2 hét érlelés után használd fel.

Akár négyszer, ötször is után töltheted, vagy a kiszáradt citrommal együtt ledarálhatod,
és nagyon finom citromos porcukrot kapsz, amivel meghintheted a kuglófot, mákos kalácsot.

5.)⭐️ A citrom tárolása a hűtőben

A citromot úgy tudod eltartani a leghosszabb ideig, ha papír törlőkendőbe tekered be, és úgy teszed vissza a hűtőbe.
Ezzel a módszerrel nem szárad ki, így reszelhető marad a héja, illetve nem is penészesedik, mert a külsején nem csapódik le a pára.
A betekert citrom akár két hétig is megmarad ilyen frissnek a hűtőben, de azért tartsd szem előtt, hogy ne feledkezz el róla.

citrom-csomagolasa

👉A citromot a fagyasztóban jól záródó edényben/zacskóban tárold, mert az erős illóanyagai átjárhatják azt, és átveheti az ízüket esetleg más élelmiszer.

👌 A fenti praktikákat használhatod akár 4-5 citrom együttes feldolgozásával, így folyamatosan lesz kéznél belőle még akkor is, ha épp kicsit borsosabb az ára, ez pedig bizony a nagyobb ünnepek előtt gyakran előfordul.

🍊🍋 Ezeket sz ötleteket naranccsal, mandarinnal egyaránt alkalmazhatod, ugyanúgy jól működik a többi citrusfélénél is.

Tanuljunk együtt sütni!
Cukormázas ölelés neked!
– Meli❤️ –