Az egyik alaphiba szokott lenni a kelt tészták készítésekor, hogy az élesztőt is túlzásba viszik a háziasszonyok, vagy épp spórolnak vele.

Fontos, hogy azt is mérd ki pontosan. Az élesztőkocka csomagolásán nem véletlenül van rajta segítségnek grammonként a jelölés.

A szárított élesztőt is pontosan kell kimérned.
7g szárított élesztő 2,5 g friss élesztőnek felel meg.

🤔Mennyi az annyi?
˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙
50 dkg finomliszthez 2,5 dkg élesztő szükséges.
25 dkg-hoz 1,25 dkg.
Ha lazább tésztát szeretnél, akkor
50 dkg finomliszthez mehet 3 dkg élesztő.
De semmiképp ne gyúrj hozzá egy egész (5dkg) kockát!
Egyik, mert szanaszét kel tőle a tésztád és végül összeesik a sütés végére,
a másik, hogy élesztő ízű marad a sütid, és nagyon fog benne dominálni.

☝️FONTOS!☝️
˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙
A több élesztőtől nem kel gyorsabban a tészta!
Ha nem biztosítod neki a megfelelő kelesztési körülményeket, akkor hiába teszel bele többet, akkor sem rövidíted le a sütemény készítésének idejét.

A kelesztés idejéről és módjáról a következő cikkben olvashatsz majd.
Tanuljunk együtt sütni!
Cukormázas ölelés neked!
– Meli❤️ –