A legkedveltebb olajos magvak

 

Amikor a mák és a dió kerül említésre, szinte mindenkinek a bejglik, kalácsok, piték és velük együtt a karácsony, a nagyinál töltött ünnepek, és a terített asztal jut eszébe.

Rengeteg hagyományos süti készül csak ezzel a két alapanyaggal, végeláthatatlan mennyiségű receptet lehet találni diós és mákos verzióban.

A két alapanyagot nem is érdemes külön kezelni. Annyira összefolynak a házi sütik készítésében, hogy szinte már alap, hogy ha van valamiből diós, akkor abból van mákos változat is.

A két alapanyag hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, és darálva mindkettő ugyanolyan mennyiségben behelyettesíthető a másik helyett a receptbe.

Darálva

 

A mákot és a diót is darálva add a süteményhez. Mindkettő csak darálva tud szépen elkeveredni a sütiben és belesimulni abba úgy, hogy az ne legyen ropogós a fogad alatt.

A mákot mákdarálóval darálhatod, vagy elektromos darálóval, utóbbi esetben adj hozzá cukrot, hogy ne tapadjon bele a gépedbe. Piacon viszont tudsz vásárolni cukor nélkül darált változatot.

Dióhoz is tudsz külön darálót használni. Ezzel szépen fel tudod aprítani a diót, és nem marad darabos, mert kis forgácsok keletkeznek belőle a darálógép segítségével.

Durvára törve

 

A diót durvára törve is hozzáadhatod a sütidhez, két konyharuha között egy sordófa segítségével durvára törheted a diót. A durvára tört diót viszont érdemes megpirítanod egy picit, hogy jobban ki tudja magából adni az ízét, felszabaduljanak belőle az illóanyagok. Grillázsba is inkább durvára tört diót érdemes használni, mint daráltat.

Mindkét olajos mag tökéletesen használható tésztákba, töltelékekbe, de főzött krémalapokba is adhatod, illetve ha csak egyszerűen tejszínhabba forgatod, akkor is finom lehet egy sima piskótára halmozva.

Mákkal dekorálhatsz is süteményeket. Sós apró sütikre, kiflikre, perecekre egész szemű mákot szórhatsz kenés után a sütés megkezdése előtt, de darálva akár kelt kifliket is díszíthetsz vele.

Tojáshabba

 

A mákot és a diót hasonlóan, mint a kókuszreszeléket, hozzáadhatod cukorral elvert tojásfehérjéhez is, ezzel pedig tölthetsz szintén csigákat, vagy pl. kosárkát.

Mivel passzolnak?

 

A dió és a mák egyaránt jól illik a citromhoz, narancshoz, vaníliához, illetve a fahéj, szegfűszeg, ánizs szintén nagyon jó párosítás hozzájuk.

A mákhoz szokás reszelt almát is adni, ettől a töltelék szaftosabbá válik.

Kóstold meg felhasználás előtt!

 

A mák és a dió is avasodásra hajlamos, a bennük lévő olajok miatt.

A mák keserű ízű lesz, ha megromlik, ezért mindenképpen kóstold meg, mielőtt felhasználod.

A dió dohos, avas ízű lesz, ezt se használd fel már sütibe, ha ilyennek érzed az ízét.

Tárolás

 

A diót egészben, a mákot pedig darálva beteheted a fagyasztóba, így sokáig el tud állni. Kiolvadás után viszont már ne tedd vissza a fagyóba.

Érdemes kisebb, 10-20 dkg-os adagokra porciózva fagyasztanod, így csak annyi kell kivenned belőle, amennyire szükséged van a süti készítéséhez.

A klasszikus mákos kalács receptjét is megtalálod az A SÜTI SÜTÉS 14 ARANYSZABÁLYA című könyvemben, ami kapható a nagyobb Libri könyváruházakban, illetve megrendelheted online itt: KÖNYVRENDELÉS

Tanulj velem sütni!
Cukormázas ölelés neked!

– Meli –