👉 Mindkettőt.
˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙
😊 Gyúrást két esetben végzünk a kelt tészta készítésekor.
Egyik, amikor a hozzávalókat összeállítod, összegyúrod.
A másik, mikor kelesztés után a tésztát átgyúrod, hogy levegőt dolgozz még bele.
😊 Dagasztáskor az összeállított hozzávalókat kis cipóvá kell alakítanod, majd szét kell nyomkodnod és mindig picit meghúzva a tésztát, be kell a szélét hajtanod a közepére. Aztán fordítasz rajta 45°-ot és megint elvégzed a műveletet. A dagasztással levegőt juttatunk a tésztába, hogy az élesztő tovább tudjon benne szaporodni.
😊 Kelesztés után viszont már nem dagasztjuk a tésztát, csak átgyúrjuk, a művelet hasonló, de rövidebb ideig tart, illetve csak hajtogatjuk a tésztát, nem kell nyújtani, mint a dagasztáskor.
😊 Az átgyúrást csak addig végezd, míg a tészta el nem kezd szakadni, ugyanis ilyenkor már a benne lévő sikér elég gyötrést kapott, és újra kell rendeződnie ahhoz, hogy újra rugalmas legyen.
A tészta állagától viszont függ az is, hogy dagasztod-e vagy sem.
😊 Csak a lágy tészták dagaszthatók, a sűrűbb állagúakat inkább gyúrni szoktuk.
Továbbra is tanuljunk együtt sütni!
Cukormázas ölelés neked!
– Meli❤️ –