😏 A kelesztést azért végezzük a tésztán, hogy a benne lévő élesztőgombák tegyék a dolgukat, és fellazítsák a tésztát. Ilyenkor válik laza szerkezetűvé és hólyagossá a tészta.
😏 A pihentetés lényege, hogy az átgyúrt tésztában a meggyötört sikérszálak újra tudjanak rendeződni, ismét rugalmasak illetve nyújthatók legyenek.
😏 A kelesztés egy hosszabb folyamat, általában 30-60 percig tart, és a tészta térfogata ilyenkor a duplájára is megnőhet.
😏 Pihentetéskor lényegesen rövidebb időt várunk, 10-30 perc általában elég szokott lenni arra, hogy a tészta ismét nyújtható legyen.
A megfelelő ideig pihentetett tésztát, ha benyomod az ujjaddal és marad rajta egy mélyedés, akkor már a benne lévő sikér kellően rugalmas és nyújtható.
😏 Pihentetéskor is takard le a tésztát, hogy az ne száradjon ki.
Tanuljunk együtt kelt tésztát sütni!
Cukormázas ölelés neked!
– Meli❤️ –