Először is tisztázzuk, hogy a tészta lazításán kívül miért jó, ha egyik vagy másik hozzávaló belekerül a tésztába.
A pite tészták esetében a tésztalazítónak valamilyen savas alapanyaggal kell keverednie ahhoz, hogy gáz tudjon belőle képződni, erre pedig a tojás sárgája valamint a savanyított tejtermékek a legideálisabbak.

Ha csak simán tejet használnál, akkor az kevésbé segítene ebben, és a tészta sűrűbb, morzsalékosabb maradna.
Mivel ezekbe a tésztákba nagyon kevés, és van, amikor egyáltalán nem kerül tojás, így kell valami más hozzávaló, ami elindítja a folyamatot, erre pedig tökéletes a tejföl és a joghurt.
Melyiket válaszd?

Általánosan a tejföl terjedt el, a régi konyhákban inkább ehhez lehetett hozzájutni. Zsíros változatban nagyon puha, omlós piték készülnek vele.

Azonban a joghurtnak magasabb a savó tartalma, ami viszont kimondottan jót tesz a gázképződésnek, illetve mivel hígabb a joghurt, mint a tejföl, egy sokkal lazább, lágyabb tésztát kapsz tőle.

Próbáld ki mindkettőt és dönts a tapasztalatok alapján. Receptet pedig találsz hozzá a receptgyűjteményben, amit elérsz itt:
https://www.tanuljsutni.suli.hu/52-recept-az-ev-minden-napjara/

Tanuljunk együtt pitéket sütni!
Cukormázas ölelés neked!
– Meli❤️