A békebeli hamburgerezést idézi fel ez a finom péksüti.
Süthetsz ebből a kelt tésztából kiflit, vagy bagettet is.
Tartsd be a kelesztési időket, és tökéletes bucik kerülnek ki a kezeid közül!
RECEPT
Hozzávalók 10 dbhoz:
2 dl langyos tej
4 dkg kristálycukor
2 dkg só
4 dkg olvasztott vaj
1 tojás
100 g joghurt
60 dkg finomliszt
2 dkg élesztő
1 tojás a kenéshez
Köménymag vagy szezámmag a szóráshoz
Előkészítés, összeállítás: 20 perc
Kelesztés: 40 perc
Pihentetés átgyúrás után: 20 perc
Formázás után: 30 perc
Sütés: 200 °C-on, amíg a teteje szép világos lesz
Előkészítés:
A hozzávalók kimérése
Liszt átszitálása
Tojás mosása, feltörése, szétválasztása
Vaj puhítása
Tepsi bélelése
Élesztő felfuttatása a tejben, a 4 dkg kristálycukorral(!)
Sütő előmelegítése formázás után, 200°C-ra
Elkészítés:
A lisztet, sót keverd el, add hozzá az élesztős tejet, a joghurtot, és állítsd össze a tésztát.
Ha összeállt, gyúrd bele a puha vajat is.
Meleg helyen, letakarva keleszd 40 percig.
Kelesztés után gyúrd át, formázd cipóvá, majd egy konyharuhával letakarva pihentesd még 20 percet.
Pihentetés után oszd 10 egyenlő részre a tésztát, majd formázz belőlük bucikat.
Helyezd sütőpapírral bélelt tepsibe, takard le őket, és keleszd ismét 30 percig őket.
Kelesztés után kend meg az elkevert tojással, majd szórd meg köménymaggal, vagy szezámmaggal a tetejüket.
Előmelegített sütőben süsd 25 perc alatt szép arany barnára, majd szedd rácsra és hagyd kihűlni.
Kihűlés után készíthetsz belőle hamburgereket.
Tipp: A bucit lezárt dobozban, vagy zacskóban le is fagyaszthatod. Így eltartható akár 4 hétig is.
A fagyasztóból kivéve hagyd kiolvadni, és előmelegített sütőben 10 perc alatt átmelegítve olyan lesz, mint a friss.
Lefagyaszthatod formázás után is, így eltarthatod 4-6 hétig.
Ha kiveszed a fagyasztóból, sütőpapírra helyezve hagyd kiolvadni, és kenés után mehet is a sütőbe.
Kívánom, hogy sikerüljön!
Fogyaszd egészséggel!
Még több segítség a kelt tészták készítéséhez itt: Kelt süti forgatag – segítség a sütéshez
Cukormázas ölelés neked!
– Meli❤ –