Örök dilemma a kelt tészták készítésekor, hogy a szárított élesztővel is ugyanolyan lesz-e a sütid, mint ha frisset használsz.
😊Ha tudod a helyes használatát, akkor jó eséllyel igen.
A sütős show műsorokban nagyon sokszor lehet látni, hogy a szárított élesztőt közvetlenül a hozzávalókhoz adják, majd mindent gyorsan összekevernek és lám, kész is a csodás süti.
😊Igen, ennek elvileg így is kell lennie, de itt van az, hogy elvileg.
Gyakorlatilag ugyanis a szárított élesztő másként viselkedik, mint a friss.
😊A szárított élesztőt felhasználás előtt mindig (!!) fel kell ébreszteni, vagyis fel kell futtatni.
Így már az elején kiderül, hogy életben volt-e a csomagolásban, vagy sem.
😊Nagyon sokszor a kelesztés során derül ki, hogy a szárított élesztő bizony nem volt toppon felhasználáskor, emiatt pedig nem kel meg a tészta.
A felfuttatástól felélénkülnek, éhesek lesznek, és sokkal mohóbban falják majd a cukrot a tésztában, így pedig több gázt termelnek, és szépen megemelik a tésztát.
😊A szárított élesztőt, ha közvetlenül adod a többi hozzávalóhoz, akkor kis lusta marad, komótosan készülget a munkára és lassan falatozgat.
Emiatt pedig sokkal hosszabb lesz a kelesztési időd.
Tehát fontos, ha szárított élesztőt választasz, azt is futtasd fel, mielőtt a többi hozzávalóhoz adod.
Tanuljunk együtt sütni!
Cukormázas ölelés neked!
– Meli❤️ –