Ez az alaprecept kiváló kuglófok készítéséhez.
Ízesítheted bármilyen más gyümölccsel, de arra figyelj, hogy ebben az esetben a citromlevet is cseréld le vagy gyümölcslére, vagy vízre.
Ha nem teszed, a tészta sűrű marad.

Készíthetsz belőle muffint, gyümölcskenyeret, vagy kisütheted őszgerinc formában is.

RECEPT

Hozzávalók:
1 citrom leve (kb. 25 ml) és héja
150 g vaj (olvasztott)
150 g kristálycukor
180 g finomliszt
1 tk. sütőpor
3 db tojás
1 g só

 A tetejére:
10 dkg porcukor
0,25 dl forralt tej

A kuglóf formába:
3 dkg olvasztott vaj
3 dkg finomliszt


Előkészítés, összeállítás: 20 perc
Sütés: 180°C-on, tűpróbáig


Előkészítés:
A hozzávalók kimérése
Liszt, sütőpor, porcukor átszitálása
Tojás mosása, feltörése
Vaj olvasztása
Gyümölcs mosása, héj reszelés, lé facsarás
Kuglóf forma vajazása, lisztezése
Sütő előmelegítése 180°C-ra


Elkészítés:
A sütőformát vajazd, majd lisztezd ki.
A tojásokat a cukorral és a citromhéjjal, robotgéppel addig keverd, míg világos és sűrű nem lesz.
Add hozzá a kihűlt olvasztott vajat, majd a citromlevet és keverd őket együtt tovább.
A lisztbe elkeverd bele a sütőport, és egy szitán keresztül add a tojásos masszához.
Ezt már kézzel forgasd hozzá, hogy ne keverd le a tojást.
Öntsd bele a masszát a formába és tedd az előmelegített sütőbe. Tűpróbáig süsd, kb. 35-40 percig.

Ha elkészült, vedd ki a  formából, majd hűtőrácson hagyd kihűlni, és vond be cukormázzal.
Megszórhatod dekor cukorral is a tetejét.
Hagyd rádermedni, és csak utána szeleteld és tálald.

Cukormáz készítése:
Az átszitált porcukorhoz adj a forralt tejből egy evőkanálnyit, majd keverd el.
Ha sűrű marad, akkor adhatsz még tejet hozzá, de vigyázz, mert hamar túlhígulhat.


Még több segítség a kevert tészták és piskóták készítéséhez itt: Piskóta kavalkád – segítség a sütéshez

Kívánom, hogy sikerüljön! Fogyaszd egészséggel!
Cukormázas ölelés neked!
– Meli❤ –