El sem hiszed, hogy néhány alapanyag elég ahhoz, hogy pompázatos házi sütiket tudj készíteni.
Ebben a cikkben mindössze 9 alapanyaggal ismertetlek meg és megmutatom azt is, hogy ebből a pár hozzávalóból mennyi féle tésztát, sütit tudsz elkészíteni.
Liszt
Liszt alatt sütéskor minden esetben a BL-55 jelzésű búza finomlisztet értelmezd, tehát ha találkozol recepttel, vagy a nagyitól maradt rád néhány csodás recept, akkor ott mindig erre az alapanyagra gondolj.
Cukor
Cukor esetében kristálycukor a szóban forgó alapanyag. Azonban, ha nem vagy biztos a dolgodban, akkor használj nyugodtan porcukrot, nem ront a süteményeden, sőt. Fordítva viszont már lehetnek gondok, mert pl. ha a krémbe kristálycukrot teszel, nagy a valószínűsége, hogy az ropogni fog a fogad alatt.
Tojás
Tojásnál a legfontosabb, hogy figyelj rá nincs-e megromolva. Mindig egyesével üsd le őket egy külön tálba és úgy add hozzá a többihez. Érdemes felhasználás előtt megmosnod őket fertőtlenítőszeres vízben, így biztos, hogy megölöd a rajta lévő baktériumokat. A sütéshez M-es méretű tojás vásárolj, a receptekhez általában ezt használják, ha közepes tojásra gondolnak.
Vaj
Az igazán finom házi sütik mind-mind vajjal készülnek. A vaj semleges, lágy íze nagyon jól idomul a többi hozzávalóhoz, így nagyon jó választás különösen a krémek készítéséhez, amelyekben fontos, hogy az ízesítések domináljanak inkább. Vajból márkázottat használj, mert fontos, hogy megfelelő mennyiségű zsiradékot vigyél a sütidbe, máskülönben a sütid nem fog sikerülni.
Tej
A legjobb a felforralt és visszahűtött házi tej, a sütik készítéséhez. Ha nincs rá lehetőséged akkor használj nyugodtan magasabb zsírtartalmú tejet, de ha csak 1,5%-os van otthon, az is tökéletesen megfelel. Tejet leginkább krémek főzéséhez használunk, illetve a tészták lazításához, egyneműsítéséhez.
Joghurt vagy tejföl
Általában a házi sütik nagy része használ tejfölt a sütik készítéséhez. Kerül belőle a kevert tésztába, a pite tésztába, a kelt tésztába, de krémekhez is kitűnő, bármennyire is furcsán hangzik elsőre. A tejföltől viszont szikkadtabb lesz másnapra a tészta, ezért érdemesebb joghurttal kiváltani azt, egész más lesz az eredmény, nem lesz tőle morzsalékos a tészta.
Élesztő
Élesztőből használhatsz frisset vagy szárítottat, egy a lényeg, hogy mindkét fajtát fel kell futtatni felhasználás előtt. A szárított élesztőt sok esetben egyből a tésztához adva használja a recept, de te legyél elővigyázatos, mert a szárított élesztő esetében nagyon sokszor előfordul, hogy az már nem él, és nem keleszti meg a tésztát. Mégiscsak jobb kidobni az élesztőt, mint a teljes, begyúrt tésztát, mert nem kel meg.
Sütőpor
Sütőport használhatsz a linzerbe, piskótába, kevert tésztákba, pitékbe. A sütőporból a sütés során széndioxid szabadul fel és ez emeli meg a tésztát. Arra viszont figyelj, hogy ne adagold túl, mert a túlzott gázképződés miatt a tésztád a sütés végére ugyanúgy összeseik, mintha nem is tettél volna bele egyáltalán.
Só
Szinte minden sütibe érdemes egy nagyon kevés sót raknod. A só kiemeli az édes ízeket és amit kevesen tudnak, segít, hogy a tészta szebb színt kapjon a sütés végére. Legyen finom szemű só mindenképpen, hogy gyorsabban feloldódjon a hozzávalókkal. Az alábbi süteményekbe is rakhatsz belőle, de ha elhagyod, akkor sem lesz probléma, ezt az ízlésedre bízom már.
Sütemények, amelyek mindössze ebből a pár alapanyagból, vagy ezek valamelyikéből készülnek
A piskótához tojásra, lisztre, cukorra és esetleg sütőporra van szükséged.
Süthetsz belőle lapot roládnak, tortakarikát, vagy csak egy téglalapot, amit később ketté vágva megtöltesz.
Kevert tésztát tojásból, lisztből, cukorból, vajból, tejből, joghurtból és sütőporból készíthetsz.
Készíthetsz belőle gyümölcstorta alapot, muffinokat, vagy különböző szilikon formákban is kisütheted, de gyümölcskenyér formában, vagy őzgerinc formában is sütheted, majd cukormázzal leöntve tálalhatod.
Linzerhez lisztet, cukrot, vajat és tojás sárgáját kell használnod, egy icipici sütőporral, de el is hagyhatod.
Számtalan formájú apró süti lehet belőle, amit tölthetsz lekvárral, mogyorókrémmel, vagy dekorálhatod cukormázzal.
Pite tésztához szintén liszt, cukor, vaj, és tojás sárgája az alap, de kerül még bele a sütőporon kívül tej vagy joghurt, esetleg mindkettő.
Gyümölcsös, illetve túrós, mákos pitéket készíthetsz belőle, de a megfelelő arányokkal többlapos süti is sülhet ebből a tésztából.
Kelt tészta
Liszt, cukor, vaj, tej, élesztő. Ez a kelt tészták alapja. Ehhez adhatsz tojást, joghurtot, mindkét esetben más tésztát kapsz. A kelt tésztáknál nagy a variációs lehetőséged, hiszen más tésztát kapsz tojással vagy anélkül, mást több tejjel, több vajjal, több joghurttal.
Minél lágyabb a tészta, annál kevésbé lesz formázható. A leglágyabb, szinte folyékony állagú kelt tésztákból készülnek pl. a kuglófok.
Nagyon izgalmas, hogy mindössze néhány alapanyagból mennyi féle süteményt lehet készíteni, ezt pedig csak az határozza meg, hogy végül mi lesz belőle, hogy hogyan és milyen arányban használod fel az alapanyagokat.
Ezeket pedig megtanulhatod az oktatóanyagokból, amiket megtalálsz itt:
Tanulj velem sütni!
Cukormázas ölelés neked!
– Meli –