👉🏻 Nem fordult ki a süti formából! Na most mi legyen?
Azt hiszem, ha lenne hobbicukrász rémálom lista, akkor ez szerepelne az első helyek egyikén.
Tudnod kell valami nagyon fontosat, ha sütögetésre adod a fejed!
Vannak olyan dolgok, amiket nem lehet rendbe hozni a süti készítése közben. Bizony előre kell gondolkodni, és meg kell tanulni, meg kell jegyezni bizonyos szabályokat ahhoz, hogy a sütik készítésekor ne legyenek visszafordíthatatlan bakik elkövetve.
Ilyen pl. a mindenféle formákban történő sütés.
Még egy kuglófot vagy egy őzgerincet talán-talán kikaparsz az edényből egy kis trükközéssel, amit máris írok, mi lehet, de ha kisebb formákat használsz, amelyek mindenféle figura alakúak, akkor bizony menthetetlen lesz a sütid, ha az úgy dönt, hogy márpedig dacosan kapaszkodik a sütőeszközbe.
👉🏻 Mit tehetsz, hogy a sütid mégis jól sikerüljön,
Ha tepsit használsz, akkor legyél magad cukrász barátja, és béleld azt ki tokától bokáig, így biztos, hogy ki tudod a sütit venni belőle és nem ragad bele.
Ha formákat használsz, akkor kend ki rendesen, és végezd a munkát aprólékosan, hidd el, meg fogja érni az a plusz 5 perc.
Ehhez segítséget is kapsz tőlem, a cikksorozat második részében.
Mi legyen, ha már megtörtént a baj, és a süti ragaszkodik a helyéhez?
Először is, ha formában sütsz, soha ne higgy abban, hogy abból azonnal kifordul a süti!
Mindig győződj meg róla, hogy megmozdul-e benne!
Amint érzed, hogy valahol le van tapadva, engedd el az azonnali kiborogatást és segíts neki az elválásban, amihez, hogy a formád se sérüljön meg, a legjobb egy kerekített végű, hosszú nyelű kiskanál. Ezzel ügyesen be tudsz csúszni a süti és a forma közé úgy, hogy végül egyik sem sérül meg.
Ami még sokat segít, hogy a sütit hagyd egy picit visszahűlni, ugyanis a legtöbb tészta fajta a hűlés során picit összemegy, mert a benne lévő gázok a csökkenő hőtől vesztenek a térfogatukból, és így a tésztát is összehúzzák.
Van, amikor már ez is elég ahhoz, hogy a tészta szabaduljon a kapcsolatból, ha viszont nem, akkor jöhet a fenti módszer.
Arra kérlek, ha ilyen történik, legyél mindig kicsit türelmes, mert a „jajj nem jön ki, most mi lesz?” kicifrázott változata nem fog segíteni, csak abban, hogy a vérnyomásod emelkedjen, viszont ha átgondolod a helyzetet és adsz pár percet a sütinek és magadnak is, akkor egyszerűbb lesz megoldani a problémát.
Mi legyen, ha mégis kiszakadt, beleragadt, vállalhatatlanul szétesett a süti?
Akkor sincs gond, mert a sütésben az a jó, hogy egy nagyon kreatív tevékenység, így bár lehet, hogy kuglófnak indul valami, végül pohárdesszertként, vagy krémes-habos tortaként végzi, hiszen a kisült tésztát még tucat módon fel lehet használni.
Erről írtam neked a cikksorozatban szintén, így az asztalon nem marad üresen a desszert helye majd, ha mégis probléma adódik.
Sütéskor jó, ha tudod, mi az, amire előre kell gondolni, akkor nem történhet nagy baj!
Süssünk együtt az ünnepekre is!
Cukormázas ölelés neked!
– Meli –
👉 Tudj meg mindent a sütéshez! 👩🍳
Hogy a többi karácsonymentő cikkről is értesülj, iratkozz fel a hírlevelemre itt:
Email címed ás adataid biztonságban vannak. Nem küldök spam-et, mert én se szeretem, és a törvény is bünteti, adataidat nem adom ki harmadik félnek.
Ha nem kérsz további értesítést, bármikor jelezheted nekem a tőlem kapott levélben. Adatkezelési nyilvántartási azonosító: NAIH-132718/2017.