SÓS, BURGONYÁS KELT TÉSZTA KÉSZÍTÉSE
lángoshoz, sós kalácsokhoz, cipóhoz

A sós kelt tésztákra jellemző, hogy valamilyen plusz alapanyaggal dúsítjuk. Az egyik ilyen népszerű ízesítő a burgonya.
Több féle módon is hozzáadhatjuk, most főzve és áttörve dolgozzuk bele.

Zsiradékban fog kisülni, így kap egy szilárdabb kérget, belül pedig szivacsos lesz a szerkezete, és ettől a sütési módtól kap majd egy plusz ízt is.

A tészta plusz zsiradék nélkül készül, hiszen a lángosok családja eredetileg a kenyerekből ered, épp ezért ez a burgonyás alaptészta tej helyett vízzel készítve cipó sütésére is tökéletes.


VIDEÓ:

RECEPT

A fél adag tészta hozzávalói:
(6-8 db-hoz)

25 dkg finomliszt
1 dl langyos tej
7 g szárított vagy 2,5 dkg friss élesztő
0,5 dkg só
15 dkg áttört, sós vízben főtt, langyos burgonya
1 dkg kristálycukor

Kevés finomliszt a nyújtáshoz
6-8 dl olaj vagy zsír a sütéshez

Feltét:
tejföl, fokhagyma, újhagyma stb.

PRAKTIKÁK

  • A hozzávalók legyenek pontosan kimérve, és legyenek szobahőmérsékletűek.
  • A burgonya legyen puha és szintén szobahőmérsékletű
  • A tej legyen langyos, hogy az élesztő fel tudjon benne futni, illetve, hogy meg tudjon majd indulni a tésztában a kellemes hőfoktól.
  • Ne gyúrd túl a tésztát. Nem szükséges sokáig dolgoznod, pihentetés után az átgyúrással megkapja a szép selymes felületét és az állaga is jobb lesz az átgyúrás után.
  • Mindig pihenjen a tészta eleget, mert különben rugalmatlan lesz, és szakadni fog, amikor nyújtod, vagy formázod.
  • Letakarva pihentesd, mert kiszáradhat a teteje, és kérgesedhet. Ez főként az átgyúrás után fontos, mert addigra a zsiradék kicsit megszilárdul benne.
  • A tésztát összeállíthatod dagasztógépben is, betartva az alábbi műveleti sorrendet.

Ennek a tészta fajtának az elkészítési, műveleti sorrendje:
1. Burgonya hámozása, felkockázása, főzése sós vízben, lecsepegtetése
2. A hozzávalók kimérése
3. A száraz hozzávalók átszitálása
4. Tej langyosítása
5. Élesztő feloldása a tejben egy kevés cukorral
6. A burgonya áttörése
7. Só és liszt hozzá keverése, elmorzsolás zsemlemorzsa állagra
8. Élesztős tej hozzáadása, összekeverés
9. Gyúrás, kelesztés 30 perc
10. Átgyúrás, pihentetés 30 perc
11. Formázás, pihentetés
12. Sütés (most zsiradékban)

A zsiradék ne legyen túl forró, mert akkor a tészta kívül hamar megég, belül viszont nyers marad.

Ha viszont túl „hideg” marad, akkor sütés közben megszívja magát a zsiradékkal és élvezhetetlen lesz az íze.
Éppen ezek miatt, mindig ellenőrizd a hőfokot, mielőtt belekerül a tészta.

Többször nézz a tészta alá, mert nincs árulkodó jele annak, hogy megpirult- e már az alsó fele.

Legbiztonságosabban egy hőálló fogócsipesszel tudod a tésztát forgatni.

Sütés után kerüljön rácsara, hogy le tudjon róla a felesleges zsiradék csöpögni.
Legjobb, ha a lángost függőlegesen felállítod ehhez.

A lángos formázásához érdemes bezsírozni a kezed, mert így nem ragad hozzá a tészta, ahogy nyújtod.

Legkönnyebben a cipó alakúra előformázott tésztából tudsz szép kerek lángosokat sütni.

A tésztát középről kifelé nyújtsd meg, és közben forgasd a kezedben, így mindenhol egyenletes lesz a vastagsága.

Ha szereted a ropogósabb tésztájú lángost, akkor egy picit el is vékonyíthatod azt középen, így majd a tészta kicsit jobban megsül.

Előkészítés, összeállítás: 20 perc
Kelesztés: 30 perc
Pihentetés átgyúrás után: 30 perc
Formázás után: amíg a zsiradék felmelegszik
Sütés: 150-160°C-os, előmelegített zsírban vagy olajban


Elkészítés:
A cukrot és az élesztőt keverd el a langyos tejben, majd hagyd így felfutni.
A langyos burgonyát egy nagyobb tálban törd össze villával, add hozzá a sót és a lisztet, majd keverd össze, és morzsold el a kezeid között.
Ezután öntsd hozzá a felfuttatott élesztős tejet, majd dolgozd ki a tésztát.Lisztezd le és formázz belőle cipót, majd letakarva keleszd 30 percig.

Kelesztés után gyúrd át a tésztát, majd lisztezd le alul-felül, és letakarva pihentesd újabb 30 percet.

Formázás, sütés:
Oszd fel a tésztát 6-8 adagra, majd formálj belőlük kis cipókat és takard le őket addig, amíg a zsiradékot felmelegíted.

Olajozd be a kezed, vagy kend be olvasztott zsírral, és nyújtsd ki kb. egy centi vékonyra a tésztákat.
Helyezd bele az előmelegített zsiradékba, majd 2-3 perc alatt süsd meg mind a két felüket szép arany barnára.
Még langyosan tálald.

Sóval, tejföllel, reszelt sajttal, fokhagymával, vagy újhagymával ízesít heted.
Kívánom, hogy sikerüljön!
Jó étvágyat hozzá!

A kelt tészták készítéséhez még több segítséget találsz az alábbi linken, ezeket is olvasd el itt:

Feltétek:

A lángos számtalan módon ízesíthető.
Legnépszerűbb a sós, a sajtos tejfölös, fokhagymás, vöröshagymás változat, de kerülhet rá sült kolbász, vagy amit egy kedves olvasóm írt tippnek, pirított káposzta is.


Ezt a tésztát használni fogjuk a jövőben más sütik készítéséhez is. Ötleteket találsz majd hozzá a lecke alatt.
Ha elkészítetted, küldd el a fotót róla a Sütőiskola email címére.
Tanuljunk együtt sütni!

Cukormázas ölelés neked!
– Meli❤ –