A linzerek sütésénél nem csak a hőfokra és a sütési időre kell odafigyelni, hanem arra is, hogy milyen felületen sütöd őket, illetve az sem elhanyagolható, hogy mi történik vele, mielőtt bekerül a sütőbe.
👉 A tésztát kiszúrás után mindig egyenes felületre helyezd el, erre legalkalmasabb a sütőlap, ugyanis a tepsibe rakva, annak szélénél eldeformálódhat a sütid és ilyenkor történik az, hogy az olyan, mintha megvetemedett volna a sütés alatt. Ilyenről persze szó sincs, mindössze csak annyi történik ilyenkor, hogy nem egyenes felületen sül a süti.
👉 A másik nagyon fontos lépés, hogy a linzereket érdemes betenned sütés előtt a hűtőbe sütőlappal együtt, mert így a benne levő zsiradék visszahűl, sütéskor pedig emiatt sokkal szebben megtartja a formáját.
👉 Arra is figyelj, hogy a sütőpapír ne legyen összegyűrődve a tészta alatt, vagy felhajolva a sütőlap végén, mert az is eldeformálja a sütidet a sütés alatt.
A linzereket mindig magas hőfokon kell sütni, és rövid ideig, hogy azok gyorsan át tudjanak melegedni, a zsiradék pedig fel kell, hogy forrjon benne, mert csak akkor lesz omlós és puha a süti.
👉 A linzerek sütés után közvetlenül még puhák, picit lágyak, így érdemes kicsit várnod velük mielőtt leszeded őket hűtőrácsra, mert nagyon könnyen eltörnek, meghajolnak melegen.
A túlsütött linzer általában kemény, könnyen elpattan a kezedben, sötétebb színű, és kevésbé puhul meg később is.
A sütéskor a linzerek színe jól jelzi azt, hogy megsült-e már.
Ha kap egy nagyon szép, halvány színt, akkor elkészült, de hagyhatod akár egészen világosra is a tésztát.
👉 Ha kakaós linzert is készítesz, akkor van egy trükk, hogy hogyan állapítsd meg, hogy megsült.
Tegyél a sütőlapra mindig egy világos színű darabot is, annak a színéből pedig már biztosan fogod tudni, hogy megsült-e a süti.
Tanuljunk együtt linzert és omlós sütiket sütni!
Cukormázas ölelés neked!
– Meli❤️ –