A legnépszerűbb ízesítők egyike, a kókuszreszelék
A kókuszos sütik nélkül szinte elképzelhetetlenek az ünnepek. Olyan mértékben tartoznak hozzá a házi sütijeinkhez, hogy szinte bele se gondolunk ma már, hogy a kókusz bizony sok-sok kilométerrel, tőlünk nagyon távol nő szép nagyra és lesz a mi sütink ízesítője egy szép karácsonyi estén.
A kókuszreszelék szinte minden kamra polcán megtalálható, krémekbe, tésztákba egyaránt finom, de előszeretettel használjuk dekorációnak is.
Kókuszreszeléket a tésztába
A kókuszreszeléket hasonlóan a más olajos magvakhoz, bele sütheted a tésztába. Ha így teszel, akkor a liszt mennyiségének 5-10%-át helyettesítheted vele, ennyi kókuszreszeléktől még nem válik a sütid folytóssá.
Sütéskor viszont figyelj nagyon, mert a kókuszreszelék hamar megpirul, ezért érdemes a sütés vége előtt letakarni alufóliával a sütit, nehogy megbarnuljon a teteje.
Kókuszreszelék a krémbe
Hasonlóan a többi olajos maghoz, szintén belekerülhet a kókusz a krémedbe.
Érdemes a krémalapba belekeverned amikor azt készíted, és hagyni kihűlni, a kókusz ekkor megpuhul és így nem lesz annyira érezhető a kikevert krémben, ráadásul a benne lévő illóanyagok is jobban felszabadulnak a főzéstől, így sokkal karakteresebb lesz a krémed íze tőle.
Ha szereted az állagát, és nem zavarnak a kókuszdarabkák, akkor viszont nyugodtan belekeverheted a krémedbe annak készítésének legvégén, így egy kicsit lágyabb kókuszos ízt fogsz elérni, de a sütid nagyon finom lesz így is.
Kókuszos töltelékek
A kókuszreszeléket cukorral felvert tojáshabba keverve betöltheted süteményekbe is.
Felvert tojáshabnál viszont figyelj a hozzáadásával, mert hamar lekeverheted vele a habot, összetörheted vele a beledolgozásakor, ezért érdemes óvatosan összeforgatni őket.
Ezután máris mehet kókuszos csigába, vagy kosárkába, de akár habcsóknak is kisütheted a kókuszos habot.
Sütéskor szintén nagyon figyelj rá, hasonlóan, mint a tésztákra, mert elég gyorsan megpirulhat.
Érdemes a sütés vége előtt szintén letakarnod alufóliával vagy sütőpapírral, de már csak akkor tedd, ha a habon keletkezett a sütés során egy kéreg, különben bele fog ragadni a fólia, illetve a sütőpapír.
Kókusszal dekorálás
A házi sütik között több olyan is található, amit megforgathatsz kókuszreszelékben. Ilyen a kókuszkocka, a kekszgolyó, vagy a keksztekercs, nagyon csinossá tudja varázsolni a sütiket.
Egy időben divat volt a kókuszreszeléket torták oldalára is felvinni, de szerencsére ez a trend kikopik, mert a kókusz állaga és íze nagyon sok esetben félre tudja vinni a sütik ízét, ráadásul a torta oldalára rászáradt, ropogós kókuszreszeléknél nincs nagyobb ünneprontó.
Ma már kapható nagyobb élelmiszerboltokban kókuszpehely is, érdemes felfedezni, a nagyobb darabok fantasztikusan mutatnak pohárdesszerteken, torták tetején, ha mértékkel használod, nagyon klassz dekorációt készíthetsz vele.
Színezéket ne!!!
Nagyon kérlek viszont, hogy a kókuszreszeléket ne színezgesd mindenféle színűre, mert szörnyű látvány.
Gagyi, a sütidet igénytelenné teszi. Inkább maradj akkor a klasszikus fehér színnél, dobd fel a sütidet egy kis csokival, és jöhet mellé pár élénkebb színű cukorvirág, és máris elegáns lesz a sütid, ráadásul profi tudást fog sugallni.
Az összetapadt, ételszínezéktől tocsogó kókuszreszeléket pedig felejtsd el kérlek egyszer és mindenkorra!
Vigyázat, a kókuszreszelék avasodik!
A kókusz, mint a többi olajos mag, szintén meg tud romolni, hiszen ugyanúgy zsiradékot tartalmaz, ez pedig egy idő után megavasodik.
A kibontott kókuszreszeléket érdemes jól lezárt csomagolásban inkább a hűtőben tartanod és maximum 2 héten belül felhasználnod.
A már felbontott kókuszreszeléket viszont felhasználás előtt mindenképpen kóstold meg, mert ha nem ellenőrzöd az ízét és avasan teszed a sütidbe, akkor az egész mehet a kukába miatta.
Milyen ízekkel párosíthatod a kókuszt?
Legjobban a csokival és a vaníliával szeretik egymást, de finom egy kis rummal bolondítva is.
Trópusi gyümölcsös sütikhez szintén nagyon finom, ananászos, mangós, maracujás sütikhez szintén készíthetsz kókuszos tésztákat alapnak, tuti sikert fogsz elérni vele tálaláskor.
Kókuszreszelék nélkül elképzelhetetlenek a házi sütik, ezért tarts belőle mindig a spájzban, vásárláskor pedig törekedj nagyon apróra reszeltet választani, mert sokkal szebb lesz tőle a sütid és a krémekben, töltelékekben is egyenletesebben tud majd eloszlani.
A krémek készítéséről és a sütik dekorálásáról olvass még többet az A SÜTI SÜTÉS 14 ARANYSZABÁLYA című könyvemben, ami kapható a nagyobb Libri könyváruházakban, illetve megrendelheted online itt: KÖNYVRENDELÉS
Tanulj velem sütni!
Cukormázas ölelés neked!
– Meli –