Természetesen vannak alapvető eszközök a sütéshez, mint például a tepsi és a sütő, ez utóbbit nem is teszem a felsoroláshoz, de külön részben írok azért neked róla, mire figyelj a sütő használatakor.
Sütőpapír, tepsi
Sütőpapírt azért érdemes használnod, mert megakadályozza, hogy a sütid beletapadjon a tepsibe. Ezen felül könnyebb vele kivenni a sütit a tepsiből, és utána a tepsit elmosogatni sem rémálom.
Érdemes vele úgy kibélelned a tepsit, hogy az teljesen befedje azt az oldalán is.
Használhatsz sütőpapír helyett teflon bevonatú sütőlapot is, ez gazdaságosabb, hiszen használat után elmosható és több százszor is felhasználhat, ha vigyázol rá és nem lyukasztod ki.
Tepsiből érdemes a hagyományos, zománcos változatot vásárolnod, de ha nagyon adsz a higiéniára, akkor rozsdamentes tepsiket szerzel be magadnak. Ezek az inox edények nagyon jól fertőtleníthetők.
Kanalak, fakanalak
Kanalak a hozzávalók kiadagolásához, keveréséhez szükségesek, a fakanalakat a krémek, töltelékek készítéséhez, főzéséhez, elkeveréséhez használhatod.
A krémek kiszedéséhez használhatsz szilikon lapátot, ami nagyon szépen kiszedi az edényedből az utolsó cseppig azt.
Villa, ecset, kés
Villát leginkább a tojás elkeveréséhez használhatsz, valamint süti dekoráláshoz, ha kelt tésztát, vagy linzert készítesz.
Hasonlóan, ugyanitt fogod használni az ecsetet is, tökéletesen tudod vele felvinni a sütire a tojást, de a csoki bevonatot is.
Késre kisebbre, nagyobbra szükséged lehet, előbbi hámozáshoz, utóbbi a süti szeleteléséhez jön majd jól.
Fontos, hogy éles legyen, mert csak akkor tudsz vele szépen dolgozni.
Szita, szűrő
A liszt átszitálásához, ami nagyon fontos művelet a piskóták készítésekor, illetve a csomósodásra hajlamos alapanyagok adagolásakor hasznos eszköz. Inkább fém szitát használj, így ha forró alapanyagot kell átszűrnöd, akkor is biztonságosan tudsz vele dolgozni. A szitával vagy szűrővel gyümölcspépeket is átszűrhetsz, vagy leszűrheted vele a gyümölcskonzervekről a levet.
Robotgép
Érdemes egy kézi robotgépbe beruháznod, a tojás habosításánál nagy hasznát veheted, illetve a krémek készítésénél is nagy segítség. Természetesen nélküle is lehet boldogulni, de időt spórolhatsz meg a használatával.
Sodrófa, nyújtódeszka
Sodrófából érdemes egy kisebbet, vagy könnyebbet és egy nagyobbat, nehezebbet tartanod. Előbbivel linzereket tudsz szépen nyújtani, az utóbbiak a kelt tészták nyújtásához jönnek jól.
Nyújtódeszkából olyat válassz, aminek van pereme és azt az asztal széléhez tudod támasztani, így stabilabban ál, ha dolgozol rajta. Ha szeretnéd, hogy ne csúszkáljon, tehetsz alá egy konyharuhát.
Használat után mindig tisztítsd le, mert a hozzávalók ráavasodhatnak, ez pedig betegséget okozhat. A legegyszerűbben egy csak erre a célra használt jégkaparóval tudod letisztítani.
Tálak, tálkák
Tálak esetében két nagyon fontos szempontot vegyél figyelembe. Egyik, hogy megfelelő legyen az űrtartalma, a másik, hogy stabilan álljon. Ha nem túl stabil a tálad, akkor állítsd bele egy lábosba, és tegyél alá konyharuhát. legyen egy nagy és egy kisebb tálad, egyikben a tészta készülhet, a másikban krém, illetve a töltelék.
Tálkákból lehet otthon több tucat is, hiszen ezekbe méred a hozzávalókat, pár decistől egészen a fél literesig minden méret jól jöhet. Inkább műanyag tálakat tarts, mert ha kicsúszik a kezedből, akkor nem okoz akkora balesetet, mint egy üveg edény, ami apró darabkára törik.
Mérleg, kancsó, bögrés mérőeszköz
Mérlegből érdemes digitálist választanod, sokkal pontosabban mér, egyszerűbb a használata.
Kancsóból is jó, ha tartasz egy készletet, ami kalibrálva van, és ma már lehet olyat is kapni, amiben pl. száraz hozzávalókat is lehet mérni.
A bögrés sütikhez is lehet nagyon mutatós és nem túl drága eszközöket vásárolni, érdemes a bögrés sütikhez tartanod belőlük.
Az eszközök tárházát persze a végtelenségig lehet bővíteni, de ha ezeket az eszközöket tartod otthon, akkor az már fél siker a tökéletes eredményhez, hiszen megkönnyítik a munkádat.
Tanulj velem sütni!
Cukormázas ölelés neked!
– Meli –