A mostani részhez az előző szavazás második helyezettjét használtam fel, mivel alig pár szavazattal marad el az elsőtől, így a Klasszikus sütemények című receptes gyűjtemény 96. oldalán lévő Berlini szelet lett az a süti ami, most elkészült.
Első olvasásra nagyon bonyolultnak tűnik, mivel három különböző rétegből állítjuk össze a süteményt, viszont kicsit hosszasabb méregetés után meglepően gyorsan sikerült a sütit összeállítanom, és megsütnöm.
A linzer elkészítése volt egy kicsit hosszasabb, illetve a piskóta tésztánál egy felesleges műveletet is elvégeztem, ami utólag derült ki, ezt majd láthatod a videóban is, hogy mi volt az.
Összességében egy remek, mutatós sütinek találtam, amit elkészíthetsz akkor is, ha még csak most ismerkedsz a sütéssel.
HOZZÁVALÓK
A linzer tésztához:
20 dkg finomliszt
10 dkg felkockázott, hideg vaj vagy margarin
5 dkg átszitált porcukor
1/2 g só
A kenéshez:
5 dkg sárgabarack íz (lekvár)
15 ml rum vagy rumaroma
Finomliszt a nyújtáshoz
A diós krémhez:
15 dkg darált dió
15 dkg átszitált porcukor
10 dkg zsemle vagy piskóta morzsa
2 g fahéj
1 g őrölt szegfűszeg
15 ml rum vagy rumaroma
Ha szükséges, akkor
50 ml langyos víz
A piskóta tésztához:
4 tojás sárgája
4 tojás fehérje
6+2 dkg átszitált porcukor
(A több a sárgájába kerül)
8 dkg átszitált finomliszt
1/2 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve (max. 15 ml)
Finomliszt a szóráshoz
Elkészítési idő:
Előkészítés: 30 perc
Linzer tészta készítése 10 perc
Sütése, kenése: 10-12 perc +5 perc
Diókrém készítése, kenés: 10 perc
Piskóta készítése, kenés: 10 perc
Sütés: 30 perc
Hűtés, szeletelés: 40 perc + 10 perc
Előkészítés:
A hozzávalók pontos kimérése(!)
A liszt, porcukor szitálása
A tojások szétválasztása
Dió darálás
Zsiradék felkockázása
Citrom héjának reszelése, levének facsarása
Tepsi bélelése (tepsi mérete: 36×24 cm)
Eszközök kikészítése
A sütő előmelegítése 200 °C-ra
Műveleti sorrend:
1. A linzer tészta összeállítása
2. Nyújtás, sütés 200 °C-on
3. Kenés a rummal kevert ízzel
4. Diókrém elkészítése, linzer lapra kenése
5. Piskóta készítése, diókrémre kenése
6. Sütés 180 °C-on
7. Hűtés, szeletelés
8. Tálalás
Tippek a süti készítéséhez:
A diókrém készítésénél szükséges volt vizet adni bele pluszban, másként nem lett volna kenhető a végeredmény. Víz helyett itt használhatsz majd ugyanennyivel több lekvárt is.
A linzert elkészítheted 5 dkg-mal kevesebb (tehát 20 dkg helyett 15 dkg) liszttel is, így könnyebb lesz kigyúrni a tésztát.
Ha ezt a megmaradt lisztet hozzádolgozod a piskótához (ami így akkor 8 dkg helyett 13 dkg lesz), akkor az valóban annyira sűrű lesz, hogy azt ki lehet majd a habzsákból szépen adagolni rácsozva.
A tojás fehérjét és a sárgáját érdemesebb inkább fele-fele cukorral kihabosítani, mert így sokkal keményebb fehérjehabot kapunk, ez pedig szintén segít abban, hogy a piskótamassza is sűrűbb legyen, és ne folyjon el.
Ízesítési ötletek:
Használhatunk sárgabarack helyett más gyümölcsízt is.
Dió helyett elkészülhet darált mákkal, mandulával (itt használhatunk rum helyett Amaretti likőrt), mogyoróval, vagy akár túróval is (ebben az esetben hagyjuk el a fahéjat és a szegfűszeget).
A gombra kattintva letöltheted a részletes receptet!
Kívánom, hogy sikerüljön!
Tanuljunk együtt sütis könyvből is sütni!
Cukormázas ölelés neked!
– Meli❤ –